Vi stimulerar handlingskraft för en smartare energianvändning

Avslutade projekt

Europeiska Trafikantveckan 2012

Mellan den 16 – 22 september 2012 anordnas den årliga Europeiska Trafikantveckan runt om i hela Europa, en kampanj för att motivera allmänheten att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. I Östergötland kommer aktiviteter under Trafikantveckan att samordnas av Energikontoret Östra Götaland.

Dels sker samordning nationellt med Sveriges andra energikontor samt Gröna Bilister och Cykelfrämjandet inom ett projekt som finansieras av Energimyndigheten. Dels sker också samordning regionalt av alla Östergötlands kommuner. Information om vilka aktiviteter som planeras i länets kommuner kommer efter sommaren.

Flera av länets kommuner medverkar med olika aktiviteter under veckan. Det kan innebära allt från att testa el-cyklar, prata kollektivtrafik med kommunpolitiker och fynda på cykelkorgsloppis till att promenera på en för dagen bilfri gata. På flera håll delas det även ut reflexer och cykelhjälmar.

Den 22 september genomförs dessutom EU-kampanjen "I stan utan min bil". En bilfri dag där alla invånare uppmanas att låta bilen stå och istället välja andra transportalternativ.

Huvudtemat för Trafikantveckan 2012 är "Hållbar stadsplanering" och årets slogan är "På väg åt rätt håll".

Antalet städer i världen som har deltagit i kampanjen, har ökat år från år. De länder som har varit mest framgångsrika när det gäller deltagarantal och aktiviteter har haft starkt stöd för kampanjen på ministernivå.

Mer information
Ulrika Loebjer, projektledare
Tel/mobil: 013-290993 SMS: 0767-78 20 02
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Energikontoret Östergötland

Vi arbetar för att vi ska nå regionens klimat- och energimål som innebär att vi år 2045 inte ska vara beroende av fossila bränslen. Vi utvecklar och driver projekt och utbildningar för regionens kommuner, företagare och invånare för att använda energi effektivare och att välja förnybar energi. Energikontoret är en del av Region Östergötlands förvaltning från och med 1 januari 2019.

linkedin