Vi stimulerar handlingskraft för en smartare energianvändning

Avslutade projekt

Uthållig idrott

Klimatmatchen webb

I torsdags avslöjades vinnaren av Östergötlands regionala pris i Klimatmatchen 2013, Vikingstad SK P02 vann 10 000kr till lagkassan. De vann även Linköpings kommuns pris som var en dag på Simhallen Medley. Priset delades ut på Framtids Fröns årliga entreprenörsmässa för barn och ungdomar. För pengarna som laget vann planerar man att delta i en kupp sommaren 2014. Stort grattis till laget!

I Östergötland genomförde 7 lag tävlingen. Totalt var det 150 barn och ungdomar i Östergötland som sparade ca 4 ton koldioxid och över 60 000 kr tillsammans på att resa hållbart!

Vikingstad SK P02 kom på 15:e plats av de 63 lag som fullföljde den nationella tävlingen. De har under tävlingen genomfört 168 resor varav 156 av dessa var med cykel och promenad, det innebär en besparing på över 700 kg koldioxid samt 12 000 kronor i bränslebesparing.

Placeringar (regionalt):
2:a - LBK Gottfridsberg P02
3:a - Smedby AIS F98-99

Framtidsfromassa2013 238

Vinnaren i Klimatmatchen är utsedd!

Under september månad kämpade över 2000 barn och ungdomar i åldrarna 10-16 år i Sverige med att resa klimatsmart till sin idrottsträning. Vinnaren i tävlingen är Stockholmslaget Alvik Basket F00 West som vinner 10 000 kronor till sin lagkassa. Vinnaren i Östergötland kommer att avslöjas under förmiddagen på Framtidsfröns mässa den 7 november på Flygvapenmuseum i Linköping.

Klimatmatchen genomfördes i Oskarshamns kommun, Stockholms stad, Uppsala kommun, Skåne, Östergötland och Örebroregionen. Totalt var 99 lag ifrån en mängd olika idrotter anmälda. Av dessa gick 63 lag i mål och slutförde tävlingen.

I varje kommun och region som tävlingen arrangerades i fanns också kommunala och regionala priser för dem som rest klimatsmartast på dessa ställen. I Östergötland arrangerade Linköping och Motala kommun egna priser. I Motala var det Borens IF F-99 som kammade hem det kommunala priset. Priset i Linköping kommer likt det regional priset att delges den 7 november.

För mer information se: www.klimatmatchen.se

Alvik

Vinnaren av Klimatmatchen 2013, Alvik Basket F00 West, grattis!


Information om tävlingen

I september arrangerade Energikontoret Östra Götaland i samarbete Östergötlands Idrottsförbund tävlingen Klimatmatchen.

Klimatmatchen 2013 är en tävling för barn och unga för att minska bilresorna till och från träningar och matcher. Tävlingen vänder sig till idrottande barn och ungdomar mellan 10-16 år (födda 1997-2003) som idrottar i lag eller träningsgrupper om minst 10 personer. Lagen och träningsgrupperna ska under perioden måndag 2 september – söndag 29 september samla så många respoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till träningar och tävlingar på sin ordinarie tränings- eller tävlingsanläggning. Tävlingen pågår inte bara i Östergötland utan också samtidigt i Örebroregionen och Skåne.

Så gick det till

Det är superenkelt för föreningarna att vara med och kräver inte mycket merarbete. Varje deltagande lag kommer att under en månads tid att registrera sina resor till träning. Registrering av resorna kan ske via en mobilapp, via webben eller på papper. Alla lag och träningsgrupper som deltar kommer att få startpaket och information om resande och hur detta kan förbättras.

Priser:

Bästa lag nationellt
Den förening som har förbättrat sitt resande mest vinner. Pris värde 10 000 kronor.

Bästa lag regionalt
Den förening som har förbättrat sitt resande mest vinner. Pris värde 10 000 kronor.

Stora Klimatmatchen-priset
Det lag som skriver sitt bästa tips på hur man kan resa klimasmart till och ifrån tävling eller träning samt rapporterar sitt resande i hela tävlingen på ett fullgott sätt vinner. Pris värde 10 000 kronor.

Bästa lag kommunalt
Lag som deltar i Linköping eller Motala kommun har även chans att vinna kommunala priser. Dessa kommer att delges inom kort.


Linköpings kommun är med i Klimatmatchen!

Det bästa laget i Linköpings kommun vinner inträde till simhallen Medley i Linköpinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Motala kommun ställer sig bakom Klimatmatchen!

Motala logga

Alla idrottslag och träningsgrupper i Motala kommun med barn och ungdomar mellan 10 och 16 år (födda 1997-2003) kan vara med i Klimatmatchen 2013. Lagen ska bestå av minst 10 personer.
 
Alla som är med i ett anmält lag får en kom-igång-påse från Motala Cykelstad och är med och tävlar om kommunens lokala priser:

1a pris Tränings/teamworkpass Bootcamp och 2 000 kr till lagkassan
2a pris Tränings/teamworkpass Bootcamp
3e pris Tränings/teamworkpass Bootcamp
 
Dessutom är det bästa laget med och tävlar om de regionala och nationella priserna.
Kom igång och Lycka till!

Klimatmatchen är ett delprojekt i projektet Uthållig idrott

uthalligidrott

Uthållig idrott omfattar 100 föreningar över hela Sverige. Målet är att föreningarna ska minska energianvändningen i sina idrottsanläggningar med 15 procent eller klimatpåverkan från sina transporter med 5 procent. Projektet drivs av Sveriges energikontor i samarbete med Riksidrottsförbundet. Det nationella arbetet samordnas av Energikontoret Regionförbundet Örebro. I Östergötland leds arbetet av Energikontoret Östra Götaland. Projektet pågår till hösten 2014 och finansieras till största delen av Energimyndigheten.

 För mer information om Uthållig idrott klicka här.

SPARA - ny tidning ute nu!

Tidningen Spara handlar om hur föreningar med egna anläggningar kan spara energi och pengar. Tidningen är kostnadsfri. Spara är utgiven av Energikontoret Regionförbundet Örebro genom projekten Energismart idrottsförening och Uthållig idrott.

Ladda ner eller beställ ditt exemplar HÄR! 


För mer information

Joakim Svensson, projektledare Energikontoret Östra Götaland
Telefon 013-290997, 0703-266867
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.(klicka på namnet)

Katarina Bååth, nationell projektledare, Energikontoret Regionförbundet Örebro
Telefon: 019-602 63 74, 070-221 63 74
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.(klicka på namnet)

 

Energikontoret Östergötland

Vi arbetar för att vi ska nå regionens klimat- och energimål som innebär att vi år 2045 inte ska vara beroende av fossila bränslen. Vi utvecklar och driver projekt och utbildningar för regionens kommuner, företagare och invånare för att använda energi effektivare och att välja förnybar energi. Energikontoret är en del av Region Östergötlands förvaltning från och med 1 januari 2019.

linkedin