Vi stimulerar handlingskraft för en smartare energianvändning

Avslutade projekt

Plusenergibyggnad för service- kyrka, kultur och turism i samverkan

En servicebyggnad med passivhusstandard framtagen för svenska kyrkan som kan ersätta energislukande församlingshem, med avsikten att skapa hållbar fastighetsförvaltning.

Under våren 2015 har personal från några församlingar haft en workshop ledd av Crearum för att ta reda på behoven som finns i en ny servicebyggnad om man tänker att församlingshemmet skulle säljas.

Andra aktörers perspektiv har också samlats in bland annat från Visit Östergötland och perspektivet med ökande turism i Östergötland. Där det bland annat framkom att församlingshemmen skulle kunna användas av entreprenörer för att driva exempelvis vandrarhem.

Resultatet i projektet syns på bilden ovan. Ett koncept för de olika behoven som finns med ett modultänkade. Därtill intressant materialval med integrerade solceller på taket.

Projektet finansierades av Vinnova och pågick under 2015. Partner i projektet var Emrahus och Linköpings stift och projektägare var Energikontoret Östra Götaland.

Kontaktinformation

Jenny Lundgren, projektledare, 013-29 09 94, 0705-60 03 50, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Annika Deltin, energihandläggare, Linköpings stift, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Robiin Berkhuizen, VD Emrahus, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Energikontoret Östergötland

Vi arbetar för att vi ska nå regionens klimat- och energimål som innebär att vi år 2045 inte ska vara beroende av fossila bränslen. Vi utvecklar och driver projekt och utbildningar för regionens kommuner, företagare och invånare för att använda energi effektivare och att välja förnybar energi. Energikontoret är en del av Region Östergötlands förvaltning från och med 1 januari 2019.

linkedin