Vi stimulerar handlingskraft för en smartare energianvändning

Avslutade projekt

Pro E Bike , främjande av elcyklar/elmopeder i stadsmiljö

Under ett år testade 5 hemtjänstorganisationen el-cykel som transportmedel för att ta sig till sina brukare.

I Kinda, Åtvidaberg Ydre, Motala och i en hemtjänstverksamhet i Linköpings kommun bytte personalen bil mot elcykel. I vissa områden fortsatte man att använda cyklarna året runt medan de på de flesta områden var ett alternativ till bil från april till oktober. I Ydre ersatte man alla tidigare bilresor i tätorten med elcykel. I Motala och Kinda skapade man särskilda rutter där elcykeln var det enda alternativet.

Projektet slog så väl ut att alla organisationer valde att fortsätta använda elcykel i verksamheten.

Andra delen i projektet var att skapa intressen för elcykel som transportmedel och det gjordes dels under E Week i Linköping 2014 där ett seminarie med Almroth Express, Kooptjänst och barnomsorgen i Motala alla berättade hur de använde el-lastcyklar i sina verksamheter.

Tillsammans med Energikontorets andra EU projekt BEAST så genomfördes regionen första Elfordonsevent E Road East i Linköping den 4 juni 2015 med stöd av Region Östergötland och Forum för hållbar platsutveckling. Ett mycket uppskattat event med mässa för elfordon som elbilar, elcyklar och arbetsfordon samt laddinfrastruktur samt en heldagskonferens under ledning av Pär Holmgren och talare från hela landet.

Andra effekter som projektet skapat är:

  • Ökat intresse för elcyklar i de deltagande kommunerna tex köpte man fler elcykar till andra verksamheter som hemsjukvård, miljöinspektörer, skolor och som bokningsbara elcyklar vid tex kommunhus.
  • I Kinda, Åtvidaberg och Ydre kommuner erbjöds personal att köpa elcyklar till förmånligt pris av både leveranören till elcykeln i projektet och av en lokal cykelhandlare.
  • Projektet fick efterföljare som Ödeshög och Vadstena kommuner som skapa egna testperioder för elcyklar i hemtjänsten.
  • Fler projekt där elcykeln fanns med skapades på regional nivå tex ett arbetspendlarprojekt där vanebilister fick byta bilen mot antingen en elcykel eller ett reskort på kollektivtrafiken under en månad.

Energikontoret är som enda projektpartner i Sverige med i Pro E Bike, övriga EU länder som deltar är Nederländerna, Belgien, Portugal, Spanien, Italien, Kroatien och Sloveninen Projektet syftar till att ersätta fossila transporter med elcykel eller el scotrar i citaynära områden. Projektet startade våren 2013 och avslutades i mars 2016. Förutom att testperioder har även en pilotstad i varje land utsetts. I Östergötland är det Motala som är pilotstad.

Kontaktinformation

Kickan Grimstedt, projektledare
Tel 013 290999 eller 0767 601964
Mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Energikontoret Östergötland

Vi arbetar för att vi ska nå regionens klimat- och energimål som innebär att vi år 2045 inte ska vara beroende av fossila bränslen. Vi utvecklar och driver projekt och utbildningar för regionens kommuner, företagare och invånare för att använda energi effektivare och att välja förnybar energi. Energikontoret är en del av Region Östergötlands förvaltning från och med 1 januari 2019.

linkedin